Τα έργα μας

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟΥ «ΧΑΤΖΗΒΑΡΥΤΗ» ΣΤΗ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ, ΚΙΛΚΙΣ
ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ, ΟΙΝΟΠΟΙΙΩΝ «ΧΑΤΖΗΒΑΡΥΤΗ» ΣΤΗ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ, ΚΙΛΚΙΣ

Πρόκειται για ένα από τα πιο σύγχρονα Αγροτοτουριστικά Οινοποιία στη Β. Ελλάδα.
Οι ιδιοκτήτες τους, εμπνευσμένοι από τον Αγροτοτουρισμό, δημιούργησαν μία καθολική μονάδα παραγωγής σταφυλιών, κρασιού και εμφιάλωσης με κύριο μέλημά τους, την ποιότητα, την βιολογική καλλιέργεια και την επικοινωνία και ενημέρωση του Οινοποιίου με τον επισκέπτη, πάνω σε όλα τα στάδια της παραγωγής του κρασιού.

Η ιδιοκτήτρια, Όλγα Ιακωβίδου, καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, διδάσκει και είναι υπεύθυνη στο τμήμα της Γεωπονικής στο μάθημα του Αγροτοτουρισμού. Η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου έγινε με γνώμονα την αντοχή των φυτών στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής, τα βαριά εδάφη και τους ψυχρούς και δυνατούς ανέμους, ενώ η επιτυχία του σχεδιασμού οφείλεται στη χρήση ενδημικών φυτών της εντόπιας χλωρίδας. Η δημιουργία μονοπατιών και συνθέσεων ανάμεσα από μεγάλες επιφάνειες χαμηλών αρωματικών θάμνων, δημιούργησαν ένα αισθητικό ενδιαφέρον στον επισκέπτη, καθοδηγώντας τον από το κτίριο μέσα στο κτήμα για έναν περίπατο. Τέλος, η οπτικές φυγές στο περιβάλλον αγροτικό τοπίο, ενδυναμώνεται με τη σωστή τοποθέτηση δένδρων και θάμνων που δίνουν προοπτική και «καδράρουν» τις πανοραμικές θέες.

ΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΚΑΤΑΛΥΜΑ «ΕΣΠΕΡΟΣ» ΣΤΟ ΛΑΥΚΟ ΠΗΛΙΟΥ
ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΚΑΤΑΛΥΜΑ «ΕΣΠΕΡΟΣ» ΣΤΟ ΛΑΥΚΟ ΠΗΛΙΟΥ

Το κτήμα επιλέχθηκε από τους ιδιοκτήτες για τη θέση του, συνδυάζοντας την πανοραμική θέα στη θάλασσα και το πανέμορφο πηλιορείτικο τοπίο. Με σεβασμό στο τοπίο, την επιδίωξη για αειφορία στην ανάπτυξη των φυτών και τη σταδιακή ελαχιστοποίηση των αναγκών σε νερό, επιλέχθηκαν θάμνοι και δένδρα της εγχώριας χλωρίδας, όπως Σπάρτα, Δενδρολίβανα, Δάφνες, Κουμαριές, Ελιές, Κυπαρίσσια. Η επιθυμία των ιδιοκτητών για παραγωγικά φυτά, που θα συλλέγονται και θα καταναλώνονται από τους επισκέπτες, αποτέλεσε ερέθισμα για την φύτευση οπωροφόρων δένδρων (Συκιές, Ροδιές και Αμυγδαλιές) και αρωματικών φυτών.

Τέλος, η μελέτη διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, έχει σκοπό την ενδυνάμωση του  λειτουργικού και αισθητικού αποτελέσματος του σχεδιασμού, ενισχύοντας τις γραμμές του κτιρίου. Όπου υπάρχουν πανοραμικές θέες, αυτές καδράρονται με φυτά που δεν θα εμποδίζουν την οπτική καθώς θα μεγαλώνουν, όπως είναι τα Κυπαρίσσια και οι χαμηλοί ανθοφόροι θάμνοι.

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΟΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΛΛΗΝΗ ΑΤΤΙΚΗΣ

Πρόκειται για κτήμα συνολικής έκτασης 7,5 στρεμμάτων. Οι ιδιοκτήτες προσπάθησαν να αναπαράγουν ένα παλιό Οινοποιίο, λόγω της παράδοσης της οικογένειας των ιδιοκτητών στα αμπέλια και την παραγωγή κρασιού εδώ και τρεις γενεές. Ο χώρος αποτελείται από 2 τμήματα. Το Μουσείο και το χώρο των δεξιώσεων με την πισίνα σε ένα επίπεδο με τον περιβάλλοντα κήπο.

Στον πρώτο χώρο ο επισκέπτης εισέρχεται στο «Μουσείο του Οίνου». Ο κήπος θυμίζει προαύλιο παλιάς αγροικίας και περιέχει όλα τα Μεσογειακά παραγωγικά δένδρα (Λεμονιές, Ροδιές, Μουσμουλιές, Καρυδιές, Ροδακινιές κ.ο.κ.) καθώς και όλων των ειδών τα Αρωματικά φυτά (Θυμάρι, Ρίγανη, Δυόσμο, Μέντα κλπ.) Στους πέτρινους τοίχους φυτεύτηκαν Αγιοκλήματα, Τριανταφυλλιές, Βουκαμβίλιες κα Γιασεμιά. Οι πλούσιοι συμβολισμοί αυτού του κήπου και οι αναμνήσεις που ξυπνάνε από τους μυρωδιές δημιουργούν έναν πολυδιάστατο κήπο με διδακτικό χαρακτήρα. Η εκπαιδευτική αξία του κήπου κορυφώνεται με την επιλογή του Φελλόδενδρου (Quercus suber) από όπου παράγεται ο γνωστός φελλός (πώματα) που σφραγίζει τα μπουκάλια του κρασιού. Στο χώρο των δεξιώσεων, η περιμετρική και κλιμακωτή φύτευση επιτρέπει την οπτική και κινητική διαπερατότητα του χώρου, ενώ παράλληλα αναβαθμίζει το χώρο αισθητικά. Όλα τα φυτικά είδη που χρησιμοποιήθηκαν είναι της Μεσογειακής χλωρίδας.

ΓΑΒΑΛΟΧΩΡΙ, ΚΡΗΤΗ
ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΓΑΒΑΛΟΧΩΡΙ, ΚΡΗΤΗΣ

Πρόκειται για αγροτοτουριστικά καταλύματα στη Κρήτη.
Οι ιδιοκτήτες τους, εμπνευσμένοι από τον Αγροτοτουρισμό, δημιούργησαν μία μονάδα αγροτοτουριστικού καταλύματος

Η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου έγινε με γνώμονα την αντοχή των φυτών στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής, τα άγονα εδάφη και τους ξηρούς ανέμους, ενώ η επιτυχία του σχεδιασμού οφείλεται στη χρήση ενδημικών φυτών της εντόπιας χλωρίδας. Η δημιουργία μονοπατιών και συνθέσεων ανάμεσα από μεγάλες επιφάνειες χαμηλών αρωματικών θάμνων, δημιούργησαν ένα αισθητικό ενδιαφέρον στον επισκέπτη, καθοδηγώντας τον μέσα στο κτήμα για έναν περίπατο. Τέλος, η οπτικές φυγές στο περιβάλλον αγροτικό τοπίο, ενδυναμώνεται με τη σωστή τοποθέτηση δένδρων και θάμνων που δίνουν προοπτική και «καδράρουν» τις πανοραμικές θέες.

ΓΑΒΑΛΟΧΩΡΙ, ΚΡΗΤΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟ ΠΟΛΥΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΚΤΗΜΑ «ΣΑΜΟΛΙ» ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

Το αγρόκτημα «Σαμόλι» έκτασης 100 στρ. ιδιαίτερης ιστορικής αξίας, βρίσκεται στο Ληξούρι Κεφαλονιάς. Διαθέτει μια διατηρητέα αγροτική έπαυλη του 17ου αι. η οποία είναι κηρυγμένη από το ΥΠ.ΠΟ. ως ιστορικό μνημείο, 45 στρ. ελαιώνα, 15 στρ. αγκινάρας και 15 στρ. σταροχώραφα καθώς και σε μικρή έκταση καλλιέργειες εσπεριδοειδών.

Η ιδέα της μελέτης αρχιτεκτονικής τοπίου ήταν η δημιουργία ενός πρότυπου, επισκέψιμου, επιδεικτικού αλλά και εκπαιδευτικού Αγροκτήματος αγροτουριστικής εκμετάλλευσης, σεβόμενη την ιστορικότητα του χώρου. Η σκοπιμότητα μετατροπής του συγκεκριμένου κτηρίου σε ιστορικό επισκέψιμο μνημείο, είχε ως στόχο την ανάδειξη του αγροτικού υλικού πολιτισμού της περιοχής. Για το λόγο αυτό προτεραιότητα δόθηκε στην αποκατάσταση του κτιρίου και στον σχεδιασμό του περιβάλλοντος χώρου, διατηρώντας όλα τα δομικά ιστορικά στοιχεία. Στο ίδιο χώρο προτάθηκε η δημιουργία ενός εκθετηρίου-πωλητηρίου προϊόντων του κτήματος και ένας χώρος εστίασης (καφέ-ουζερί). Η αυλή σχεδιάστηκε ακολουθώντας τα ιστορικά χνάρια του κτηρίου και των ιταλικών κήπων του 17ου αι. Ένας λαχανόκηπος και ένας μικρός βοτανικός κήπος δημιουργήθηκε πλησίον της έπαυλης.

Η τουριστική δραστηριότητα ήπιας μορφής αναπτύχθηκε κατά μήκος της παραλίας, ενώ ενισχύθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι αγροτικές δραστηριότητες με εποχιακές καλλιέργειες σιτηρών και οσπρίων καθώς και αρωματικών φυτών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην έρευνα και στην εκπαίδευση, για το λόγο αυτό προτάθηκε ένας πειραματικός λαχανόκηπος και ένας χώρος μεταποίησης. Εσωτερικά του υφιστάμενου ελαιώνα, τοποθετήθηκαν τροχοβίλες που θα φιλοξενούσαν τους επισκέπτες που επιθυμούν να συνεισφέρουν στις αγροτουριστικές ασχολίες.

ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΓΑΙΑ» Αγρόκτημα Βιωματικής Εκπαίδευσης στην Αρχαία Διατροφή
ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΓΑΙΑ» Αγρόκτημα Βιωματικής Εκπαίδευσης στην Αρχαία Διατροφή

Το κτήμα εμβαδού 60.824,78m2 βρίσκεται στον Δήμο του Μαραθώνα. Είναι σχετικά κοντά στο Δημοτικό Στάδιο όπου είναι και το σημείο αφετηρίας του Κλασσικού Μαραθώνιου Δρόμου και στην θέση Μάνδρα της Γριάς (περιοχή Οινόης) όπου υπάρχει περίβολος με ερείπια διάφορων κτισμάτων που ανήκαν στην έπαυλη του Ηρώδη. Στο κτήμα υπάρχουν ήδη καλλιέργειες οι οποίες είναι πιστοποιημένες ως βιολογικές καθώς και ένα αξιόλογο κτηνοτροφικό κεφάλαιο.

Η ιδέα της μελέτης αρχιτεκτονικής τοπίου αλλά και του επιχειρησιακού σχεδιασμού ήταν η δημιουργία ενός, Επισκέψιμου, Επιδεικτικού «Αγροκτήματος Βιωματικής Εκπαίδευσης- Ενημέρωσης και Προβολής της Αρχαίας Διατροφής» με Βιόδωρα- Ζείδωρα Προϊόντα και Δραστηριότητες Ευζωίας. Το μοντέλο του αγροκτήματος θα συνδύαζε «Αρχαίες» ποικιλίες σπόρων και σπόρων με το DNA της Ελληνικής Φύσης στις καλλιέργειές του, «Ευζωικές» εκτροφές και Πρακτικές εκτροφής Μεταξοσκώληκα με Παραδοσιακές Τεχνολογίες Παραγωγής Τροφίμων και με δραστηριότητες ευζωίας και βιωματικής μάθησης. Θα μπορούσε να λειτουργήσει ως Κέντρο Ενημέρωσης και Προβολής της Αρχαίας Διατροφής των Ελλήνων και ως Σημείο Πώλησης των Προϊόντων της «Μαραθώνιας Γαίας».

Για την επίτευξη του ιδέας, το υφιστάμενο δυναμικό του κτήματος (καλλιέργειες και ζώα) αξιοποιήθηκε και ενισχύθηκε με ετήσιες καλλιέργειες (σιτηρά και όσπρια) καθώς και δραστηριότητες εκπαιδευτικές και πολιτιστικές. Οι προτεινόμενες δραστηριότητες χωροθετήθηκαν σε ζώνες όπως Αγροτικής Παραγωγής, Παραδοσιακών Τεχνολογιών Παραγωγής, Βιωματικών Εκπαίδευσης και Μάθησης, Προβολής και Πώλησης και Υποδοχής. Δημιουργήθηκαν χώροι για μεταποίηση και μαγειρική, φιλοξενίας σεμιναρίων καθώς και εκθεσιακοί ή επίδειξης που έχουν σχέση με τις αγροτικές ασχολίες.

Συνεργάτης του γραφείου agrodesign και υπεύθυνη σύνταξης του επιχειρησιακού σχεδιασμού του πολυλειτουργικού αγροκτήματος ήταν η κυρία Ειρήνη Παπαδοπούλου, οικονομολόγος και σύμβουλος ανάπτυξης αγροτουριστικών επιχειρήσεων, πολιτιστικών δράσεων, αναπτυξιακών σχεδίων περιοχών.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ, ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟΥ «ΤΣΕΛΕΠΟΥ» ΣΤΗΝ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ. ΤΡΙΠΟΛΗ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ, ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟΥ «ΤΣΕΛΕΠΟΥ» ΣΤΗΝ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ. ΤΡΙΠΟΛΗ

Το Κτήμα Τσέλεπου βρίσκεται στην Μαντινεία Τρίπολης. Ο αρκαδικός αμπελώνας του Γιαννη Τσέλεπου βρίσκεται στις πλαγιές του Πάρνωνα. Τα 5.000 στρέμματα της ποικιλίας «μοσχοφίλερο» αποτελούν από το 1971 τον κορμό της Μαντινείας (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης).

Επιθυμία των ιδιοκτητών ήταν ο εξωραισμός του περιβάλλοντος χώρου του οινοποιείου και η προβολή των αμπελώνων τους μέσω της ανάδειξης των υφιστάμενων διαδρομών. Η μελέτη αρχιτεκτονικής τοπίου λαμβάνοντας υπόψη το αγροτουριστικό ενδιαφέρον, πρότεινε την δημιουργία χώρων-στάσεων κατά μήκος της κεντρικής διαδρομής που διασχίζει τους αμπελώνες. Ο κάθε χώρος θα φέρει ως τοπωνύμιο μιας εκ των ονομαστών των προϊόντων-κρασιών του κτήματος (Μαντινεία, Αμαλία, Δίλοφος, Μελισσόπετρα, Μαρμαριάς, Κοκκινόμιλος, κ.ο.κ.). Έτσι ο επισκέπτης θα έχει την δυνατότητα να μάθει για το συγκεκριμένο κρασί και ποικιλία και να τα συσχετίσει με τον αρκαδικό τοπίο του Πάρνωνα.

Αφετηρία της διαδρομής αποτελεί ο χώρος του οινοποιείου, για τον οποίο σχεδιάστηκαν περιοχές φύτευσης με τα ενδημικά φυτά του Πάρνωνα, σε μια προσπάθεια αξιοποίησης του οικοσυστήματος της Αρκαδικής γης, χώροι στάσης (και για ΑΜΕΑ), προκειμένου να διευκολυνθούν οι υπαίθριες εκδηλώσεις και ξεναγήσεις, και τέλος διαμόρφωση του χώρου για την εξυπηρέτηση των οχημάτων κυρίως κατά την διάρκεια του τρύγου. Ιστορικά κτίρια όπως ο Μύλος και το εκκλησάκι του Αγίου Τρύφωνα, αποτελέσαν τους βασικούς πυλώνες ανάδειξης και διαμόρφωσης με στόχο να φιλοξενήσουν εποχικές και εφήμερες εκδηλώσεις. Προκειμένου να προβληθεί το τοπίο που χαρακτηρίζεται από λόφους με εδάφη φτωχά και αργυλοπετρώδη, με ιδανική αποστράγγιση, ικανά να παράγουν κρασιά υψηλής ποιότητας, προτάθηκαν παρατηρητήρια και αναδείχθηκαν σημεία θέασης. Συγχρόνως σημεία-στάσεις που χρησιμοποιούνται από τους εργάτες κατά την διάρκεια του Τρύγου, εντάχθηκαν μέσα στην οινοτουριστική διαδρομή, προκειμένου ο επισκέπτης να έρθει σε επαφή με τις καθημερινές καλλιεργητικές εργασίες. Αντίστοιχα θύλακες πρασίνου (δασικά αλσύλια) μετατράπηκαν σε χώρους αναψυχής.

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΟΛΥΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΟΛΥΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΠΗΛΙΟ

Το αγρόκτημα έκτασης 15.571,02m2 βρίσκεται εκτός ορίων του οικισμού «Αγία Τριάδα» στον Δήμο Πορταριάς Πηλίου. Τα βασικά είδη βλάστησης και καλλιεργειών που υπάρχουν είναι Μήλα (Φιρίκια), Καρύδια, Βύσσινα, Σορβιές (Σούρβα), Κράνα, Πλατάνια, Κάστανα Βελανίδια Κυδώνια, Δαμάσκηνα, κλπ.

Η ιδέα της μελέτης αρχιτεκτονικής τοπίου αλλά και του επιχειρησιακού σχεδιασμού ήταν η δημιουργία ενός πρότυπου, επισκέψιμου, επιδεικτικού αλλά και εκπαιδευτικού «Αγροκτήματος Εναλλακτικών Βιωματικών Εμπειριών, Γεύσεων και Θεραπειών». Βασικός στόχος ήταν ο συνδυασμός των καλλιεργειών με τις παραδοσιακές μεθόδους οικοτεχνικής δραστηριότητας, προσφέροντας στον επισκέπτη, ταξιδιώτη μοναδικές βιωματικές εμπειρίες.

Οι διάφορες δραστηριότητες αναπτύχθηκαν σε ζώνες, ξεκινώντας από την ζώνη υποδοχής όπου θα περιελάμβανε τους χώρους στάθμευσης και ένα στεγασμένο χώρο ενημέρωσης και πώλησης των προϊόντων του κτήματος. Εν συνεχεία αναπτύχθηκε σε δεύτερο επίπεδο η ζώνη των οικοτεχνικών παραγόντων και η οποία είχε τους χώρους αποθήκευσης των τελικών προϊόντων, συσκευαστήρια, αποστακτήρια, και παρασκευαστήρια. Η ζώνη των καλλιεργειών καταλάμβανε και τη μεγαλύτερη επιφάνεια, περιλαμβάνοντας δενδρώδη καλλιέργειες, αρωματικά φυτά, εναλλακτικές καλλιέργειες και έναν λαχανόκηπο. Τέλος η ζώνη των βιωματικών δραστηριοτήτων είχε έναν πολυχώρο εστίασης και φιλοξενίας διαφόρων δραστηριοτήτων και έναν ελεύθερο χώρο για αθλητικές δραστηριότητες όπως αναρρίχηση, τοξοβολία, κ.λπ.

Έτσι, το πολυλειτουργικό αγρόκτημα θα μπορούσε να εξυπηρετήσει υπηρεσίες όπως U-Pick Farming, U-Μake Product,, Εστίασης και Γαστρονομίας Οικοπεριήγησης, Βιωματικής Εκπαίδευσης ( πχ σχολεία, φοιτητές – εργαστήρια), υπηρεσίες delivery του καλαθιού προϊόντων του αγροκτήματος και υπηρεσίες ψυχαγωγίας για παιδιά «Παιχνίδια της φύσης». Συνεργάτης του γραφείου agrodesign και υπεύθυνη σύνταξης του επιχειρησιακού σχεδιασμού του πολυλειτουργικού αγροκτήματος ήταν η κυρία Ειρήνη Παπαδοπούλου, οικονομολόγος και σύμβουλος ανάπτυξης αγροτουριστικών επιχειρήσεων, πολιτιστικών δράσεων, αναπτυξιακών σχεδίων περιοχών.

ΜΕΛΕΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΣΤΟ ΥΠΑΤΟ ΒΟΙΩΤΙΑΣ. ΑΒΓΑ ΒΛΑΧΑΚΗ
ΜΕΛΕΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΣΤΟ ΥΠΑΤΟ ΒΟΙΩΤΙΑΣ. ΑΒΓΑ ΒΛΑΧΑΚΗ

Tα ιδιόκτητα κτήματα της ΑΒΓΑ ΒΛΑΧΑΚΗ βρίσκονται στο Ύπατο Θηβών, στα Καλύβια Θορικού και ξεπερνούν τα 300 στρέμματα. Στα κτήματα αυτά ζουν και παράγουν τα αβγά πάνω από 300.000 κότες, oι οποίες ζουν και κινούνται ελεύθερες στους υπαίθριους χώρους ή στους ειδικά διαμορφωμένους αχυρώνες και δίνουν τα Αβγά Βλαχάκη (βιολογικά, ελεύθερης βοσκής ή αχυρώνα).

Η μελέτη αρχιτεκτονικής τοπίου βασίστηκε στην φιλοσοφία της εταιρεία της «Το αβγό σήμερα όπως παλιά», και πρότεινε την δημιουργία ενός επισκέψιμου -κυρίως από τα σχολεία- υπαίθριου επιδεικτικού πάρκου. Κεντρική ιδέα του σχεδιασμού αποτελεί μια εναέρια διαδρομή η οποία θα διατρέχει έναν χώρο καλλιεργειών για τα πουλερικά ελεύθερης βοσκής και θα συνδέει 8 σημεία-στάσεις, τα θα οποία δημιουργούν ένα υπαίθριο μουσείο γύρω από την κότα και το αυγό. Αφετηρία της διαδρομής αποτελεί ένας καθιστικός χώρος συνάθροισης για μια εισαγωγική προετοιμασία των επισκεπτών στα σημεία της έκθεσης. Η πρώτη στάση της διαδρομής θα εκθέτει τις διατροφικές συνήθειες της κότας, παρουσιάζοντας τους διάφορους τύπους τροφών. Εν συνεχεία, ο δεύτερος χώρος θα περιλαμβάνει mini κοτέτσια, θέλοντας να εισάγει τους μικρούς επισκέπτες στη σχέση της κότας με το αυγό. Μικρά προπλάσματα αυγού θα παρουσιάζουν την ανατομία του. Σε επόμενη στάση, θα εκθέτονται οι διάφορες φυλές σε προπλάσματα, ενώ η σχετική σήμανση θα προσφέρει την αντίστοιχη πληροφόρηση. Οι επόμενες στάσεις είναι αφιερωμένες στις εξής θεματικές: To αυγό στην Τέχνη, στην Ιστορία και στην Ιατρική. Παράλληλα με την σήμανση, θα υπάρχει ακουστική πληροφόρηση. Σε μια προσπάθεια αξιοποίησης της γνώσης, σε συνδυασμό με τη σύγχρονη τεχνολογία, προτείνεται επίσης η χρήση κινητών τηλεφώνων όπου με ειδικό λογισμικό που θα διατίθεται από την εταιρεία, ο επισκέπτης θα λαμβάνει επιπλέον πληροφορία σε κάθε σημείο-στάση.

Τέλος ιδιαίτερα μέριμνα έλαβε ο σχεδιασμός της φύτευσης των ορίων της πτηνοτροφικής μονάδας. Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η σκόνη αλλά να υπάρξει και ηχητική απομόνωση, δημιουργήθηκε ένας φυτοφράκτης δένδρων και θάμνων ανθεκτικών στις μικροκλιματικές συνθήκες της περιοχής αλλά και στην περιορισμένη επάρκεια νερού.

ΜΕΛΕΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΣΤΟ ΥΠΑΤΟ ΒΟΙΩΤΙΑΣ. ΑΒΓΑ ΒΛΑΧΑΚΗ
ΠΡΟΜΕΛΕΤΗ ΠΟΛΥΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΥ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ

Το αγρόκτημα εμβαδού 13 στρ. βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη της Καλαμαπάκας στη θέση «Ποτάμια».

Η πρόταση αποσκοπεί στην δημιουργία ενός «Πολυλειτουργικού Αγροκτήματος» το οποίο θα διαθέτει: καλλιεργήσιμη έκταση, χώρο εστίασης με δυνατότητα εκπαίδευσης και επίδειξης της παραγωγικής διαδικασίας και οικοτεχνικής μεταποίησης, πέντε καταλύματα και κολυμβητική λίμνη.

Η βασική παραγωγική ενασχόληση θα είναι τα αρωματικά φυτά και τα οπωροφόρα δένδρα.
Η πρόταση θα συνδυάσει την εμπειρία της αγροτικής παραγωγής, την διαμονή σε μεμονωμένα καταλύματα με θέα προς τα μετέωρα και τις δραστηριότητες στους κοινόχρηστους χώρους όπως η κολυμβητική λίμνη, η αναρρίχηση κλπ.

Στόχος της πρότασης είναι:

α) Η επιστροφή στον τρόπο λειτουργίας της ελληνικής παραδοσιακής οικογένειας.

β) Η γνωριμία με ντόπιες καλλιεργητικές μεθόδους παραγωγής και παραγωγικές διαδικασίες, οι οποίες σπανίζουν ή έχουν εκλείψει.

γ) Η γνωριμία με τις ασχολίες και τις συνήθειες της καθημερινής ζωής των κατοίκων της περιοχής, τα ήθη και τα έθιμα, καθώς και τη ζεστή ανθρώπινη ελληνική φιλοξενία.

δ) Η ευαισθητοποίηση γύρω από τα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος και της αυτόχθονης χλωρίδας και πανίδας.

ε) Η γνωριμία με τα πολιτισμικά στοιχεία μιας περιοχής, μέσα από την οργάνωση επισκέψεων σε ιστορικά και λοιπά τοπικά αξιοθέατα, καθώς και τη συμμετοχή σε υπαίθριες δραστηριότητες αναψυχής.

Το αγρόκτημα θα απευθύνεται σε επισκέπτες-τουρίστες (επισκέπτες διημέρου και εναλλακτικές ομάδες τουριστών-οικοπεριηγητές, ποδηλάτες, θρησκευτικού τουρισμού, κ.λπ.), σε καταναλωτές από την ευρύτερη περιοχή και προϊόντων ειδικής διατροφής, σε εμπόρους βιολογικών καταστημάτων της περιοχής και σε ειδικές ομάδες (σχολεία, ομάδες ατόμων για σεμινάρια, παρουσιάσεις, κ.λπ.).
*** H αρχιτεκτονική μελέτη και η επιμέλεια των φωτορεαλιστικών έγιναν από το γραφείο mor architects***